Druhý semestr na FI MU

První rok vejšky je za mnou a dlouhé prázdniny přede mnou. :) Proto za temné noci sepisuji rekapitulaci uběhlého semestru. Tentokrát s bohatou fotodokumentací!

Obecné postřehy:
  • Většina přednášek, co má i cvika mi moc nedává a naučím se to na cviku. (Neplatí pro algoritmy. :P)
  • Vyplatí se číst diskuze spolužáků a také ty z minulých let.
  • Naplánovat si rozvrh tak, aby vybral všechny státní svátky roku není zrovna chytrý nápad.
  • Škola jen tři dny v týdnu je skvělá.
  • Na některé zkoušky není třeba se učit.
  • Point na založení SUPO stále platí! :D
  • Pokud vám profesoři naplánují dvě semestrálky za den, dá se to reklamovat, ale i dát

XV003 Projekty na popularizaci přírodních věd

zápočet, 2 kredity

Magický předmět spočívající v zapojení se do nějaké aktivity popularizující přírodní vědy. Tak nějak se mi stalo, že jsem organizovala INteraktivní TERénní Sobotní OBíhání neboli InterSoBa. Zvládat to se školou byla občas sranda, zvlášť když si notná část důležitých organizátorů odjela na konferenci. Každopádně se letošní ročník i přes nepřízeň počasí vydařil a myslím, že jsem to zvládla a kredity si zasloužila.

InterSoB: Přednesení hlavní organizátorky. (foto: H.H.)

IB002 Algoritmy a datové struktury I

zkouška, 6 kreditů, přednášející Černá, cvičící H. Lauko, zkouška napoprvé (D)

Donutila jsem se na přednáškách dávat pozor a vyplatilo se to. Cvika byla zábavná, ale stresující. Na každé se člověk musel naučit na krátký odpovědník, většinou naštěstí stačilo přečíst zelený rámeček ve sbírce.
Každý týden jsme dostali zadání domácí úlohy, která prakticky procvičila probranou látku. Úkolem bylo většinou naimplementovat nějakou datovou strukturu apod. Úkoly jsem poctivě dělala s vyhlídkou, že mi to může u implementačního testu zachránit krk.
Zkouška byla drsná, šla jsem hned na první termín a naštěstí jsem skončila v té menšině, která to dala. Implementační test na dvě hodiny, oběd a pak teoretická zkouška na hodinu a půl. Udělala jsem dost hloupých chyb, ale byla jsem ráda, že to mám za sebou.
Předmět jako takový byl rozhodně zajímavý, logický a bavil mě. :)

Řazení časových složitostí na cviku z Algoritmů.

IB101 Úvod do logiky

zkouška, 6 kreditů, přednášející Popelínský, cvičící M. Víta, zkouška napoprvé (D)

Předmět, který ze začátku vypadal velmi jednoduše. Začínalo to středoškolskou logikou a kreslili jsme tabulky konjunkcí a disjunkcí, takže jsem brzy na přednášky v osm ráno chodit přestala.
Cvičení byla nepovinná, ale měly se na nich získat aspoň 2 bonusové body, aby člověk mohl ke zkoušce. Bodů jsem si projistotu nastřádala víc (naštěstí). Cvičící byl parádní a body rozdával i když člověk u tabule moc netušil, která bije.
V průběhu semestru se otevíraly odpovědníky, na které měl člověk dva pokusy a počítal se jen ten lepší. Jelikož se jednalo o otázky ABCD, dala se většina otázek dohledat na webu (GitHub, fi.muny.cz apod.).
V půlce semestru přišlo vnitro, které se mělo sestávat z podobného odpovědníku a rezolucí a pojmů. Bylo ve stejný den, co matika a tak se na to nikdo moc neučil. A to byla chyba. :D Naštěstí jsme si pojmy zopakovali s klukama těsně před testem, takže aspoň to dopadlo jakž takž. Každopádně jsme všichni začali pociťovat, že asi budeme muset víc zabrat, abychom ten předmět vůbec dali. Při přepočítání bodů jsme zjistili, že ani plný počet bodů ze všech následujcích aktivit nám na Áčko stačit nebude a že musíme nasbírat víc těch bonusových (to naštěstí na našem cviku nebyl problém).
Místo dvou domácích odpověníků jsme dostali rezoluce v jakémsi pochybném webovém systému, který byl k dostání v angličtině nebo slovenštině. :D Člověk mohl dělat rezolucí kolik jen chtěl a pak za ně dostal i bonusové body (tj. víc než 4), pokud jich měl víc dobře než špatně. V prvním případě se mi to povedlo, v druhém už moc ne.
Zkouška byla podraz. Měla mít odbobnou podobu jako vnitro - odpovědník a vysvětlování pojmů. Odpovědník ušel, ale nikdo nečekal, že do pojmů opravdu dá látku probranou velmi povrchově na poslední přednášce, která se na cviku vůbec nedělala, tedy ostatní logiky, ne tu výrokovou a predikátovou, kterými jsme se zabývali celého půl roku.
Mé výpisky definic najdete na mém GitHubu.

Čekání na vnitro z logiky.

MB102 Diferenciální a integrální počet

zkouška, 6 kreditů, přednášející Hasil, cvičící J. Reiss, zkouška napoprvé (C)

Matika, na kterou jsem se těšila. Derivace a integrály mě na střední bavily a vyšetření funkce byla dokonce moje otázka u maturity. Na přednáškách jsem nedokázala udržet pozornost, cvika to však bohatě kompenzovala. Cvičící měl moc milý a lidský přístup a látku jsem od něj chápala. Minipísemky měl (až na poslední) velmi lehké, řekla bych až primitivní.
První vnitro se nepovedlo. Bylo na něj málo času a bylo celkem těžké. I s bodovým ohodnocením 4,3 (z 10) jsem patřila k těm lepším. Plný počet neměl nikdo.
Druhé vnitro bylo naopak lehké a dokonce nám přidal i 10 minut navíc. Ztráty se dohnaly.
Ze zkoušky jsem měla velmi špatný pocit. Bála jsem se, abych vůbec prošla. Nakonec se ale ukázalo, že příkladů bylo tolik, že v nich opravující dokázali najít dost bodů i na C.
Když srovnám MB102 s matikou z minulého semestru MB101, teď byl mnohem horší průběh semestru a lehká zkouška, zato minule byl hladký průběh semestrem a těžká zkouška. Jsem vělmi zvědavá, jak to půjde dál.

Když váš přednášející diferenciálního počtu ujíždí na speciálních efektech interaktivní tabule.

PB153 Operační systémy a jejich rozhraní

zkouška, 4 kredity, přednášející Říha, zkouška napoprvé (C)

Přednášky jsem čas od času vynechávala a když jsem na nich byla, věnovala jsem se většinou něčemu jinému. K předmětu jsem se dostala pořádně až ve zkouškovém, kde jsem zrychleně shlédla všechny přednášky a udělala si výpisky. Zjistila jsem, že se zrychlením 1,8 je to celkem zajímavé. :)
Zkouška s několika správnými odpověďmi a penalizací odpovědí špatných byla těžký, ale ne nedatelná. Béčko mi uniklo o bod. :/

Velmi zajímavě vypadající přednáška z operačních systémů, pozvedám hlavu od limit.

PV004 UNIX

zkouška, 4 kredity, přednášející Brandejs, zkouška napoprvé (B)

Super praktický předmět se zábavnými laboratořemi (teda většinou). Jelikož jsem tento semestr začala zároveň pracovat v jedné nejmenované firmě běžící na Linuxu, tak se mi to náramě hodilo. Některé přednášky se mi bohužel kryly s meetingy v práci, ale chodila jsem, jak jsem jen mohla.
Na zkoušku jsem se učila den předem tak, že jsem si dvakrát přečetla sadové otázky. Raději jsem neriskovala a natipovala a tak mám bezpečné Béčko. :)

Romantická chvilka s Brandejsem v posteli. Jsme jeho největší fandové! Ať žijí nahrávané přednášky a UNIX! <3

PV123 Základy vizuální komunikace

kolokvium, 3 kredity, přednášející Czikorová, Lukášová, Pevný

Skvělé přednášky s prezentacemi plnými inspirujících obrázků, videí, animací, fotek a já nevím čeho ještě. Moje poznámky z předmětu najdete na GitHubu. Závěrečený test rozhoduje o tom, jestli se dostanete do ateliérů na zaměření Grafický design a budete si moct zapsat takové ty super předměty jako Písmo, Grafický design, Typografii a Fotografii. Bodově jsem dopadla dobře a těším se na navazující předměty. :) Bylo pěkné mít takový odpočinkový předmět mezi těmi všemi informatickými.

VB001 Specialist English

zkouška, 1 kredit, Tulajová, zkouška napoprvé (C)

Jediná angličtina, která je vlastně povinná. Jedná se pouze o zkoušku na konci semestru ve zkouškovém. Struktura zkoušky je velmi podobná FCE.

Oral part - U některých vyučujících je možné ji mít kdykoli v průběhu semestru (vřele doporučuji). Přípravíte si krátkou prezentaci na IT topic a odprezentujete se slajdy (!) před třídou/ostatními, co skládají zrovna zkoušku.
Written part - Písemný test na hodinu a půl. Skládá se z poslechu, gramatické části, čtení, psaní + psaní mailu na cca 100 slov. Formát jako u FCE, vzor by měl být ve studijních materiálech, typy příkladů se nemění. Hodí se projít si odpovědníky z English I a II, pročíst povinné články z učebnice, zopakovat si terminologii matematických symbolů a zásady psaní mailu. ;)

VB036 English II

zápočet, 2 kredity, Tulajová

Viz komentář z minulého semestru k VB035: English I. S tím rozdílem, že jsme nemuseli psát mail a místo toho jsme v hodině prezentovali prezentaci, která sloužila jako Oral part k VB036 (viz výše). Prezentaci jsem obšlehla z minulého semestru z předmětu VB039: English I - seminar.
Aneb proč to dělat složitě, když to jde jednoduše. :)

VB042 Právo duševního vlastnictví

zkouška, 4 kredity, Telec, zkouška napoprvé (B)

Na přednášky jsem nechodila. Ke zkoušce můžete mít knihu ÚZ č.1047: Autorské právo, dle mého názoru je to zbytečné. Doporučuji přečíst si testové otázky z fi.muny.cz. Na zkoušce pak stačí zatrhnout u každé otázky právě jednu odpověď. Pokud tak učiníte, nemůžete předmět neudělat. ;) Stupnice hodnocení je k dohledání ve starých studijních materiálech, tuším rok 2004. ;)
Top mimooborový předmět!
Markétka provozuje jedinou smysluplnou aktivitu na přednášce z práva.

VV039 Výtvarný plenér

kolokvium, 3 kredity, Czikorová, Lukášová, Spáčilová, Víšek

...plenér mě ještě čeká a myslím, že si zaslouží samostatný článek. ;) Comming soon!

Komentáře