Čtvrtý semestr na FI MU

Další tříměsíční prázdniny! Volejte sláva a tři měsíce se radujte. :)
Ano je to tu, úspěšně jsem zakončila čtvrtý semestr na Fakultě informatiky a již tradičně sepisuji dojmy, ale i užitečné tipy a triky, jak zvládnout předměty, které jsem měla zapsané. Ale ještě předtím bych se ráda zmínila o některých zajímavých věcech, co se tento semestr udály.


Nasáčkovala jsem se do labu - mám tam domluvené téma bakalářky. Je fakt super mít na fakultě zázemí, kde si můžete v zimě uvařit čaj, odhodit kabát a nemuset po fakultě furt tahat všechny věci. O:) No a taky jsou tam super lidi, se kterými můžete sdílet všechny svoje trable se školou. :D

Stolek s občerstvením těsně po jeho založení (vlevo) a snaha o to přimět kamaráda uklidit si pracovní stůl (vpravo).

Algoritmy (IB002)
Tak nějak se stalo, že jsem byla pasována na pomocníka tohoto předmětu. Náplní mé práce byla především úprava domácích úkolů - aby kód zadání nebyl tak hnusnej a jel v Pythonu 3. :) Sem tam jsem i radila nějakému studentovi, když se zoufale snažil najít pomoc na Facebooku místo toho, aby zašel na konzultace. Během toho semestru jsem si uvědomila, jak strašně ráda jsem, že už mám ten předmět absolvovaný... :D

Obecné postřehy
  • Čím vyšší ročník, tím různější předměty a tím míň se potkáváte s přáteli na přednáškách.
  • Začínají se mi přejídat obědy v menze. Většinou jsem tam došla pozdě, takže to skončilo u něčeho smaženého. :(
  • Na přednáškách jsem opět odložila notebook a začala si psát poznámky na papír. U toho jsem začala plést - dá se u toho dávat pozor a přitom člověk nemá pocit, že tam jen tak neproduktivně sedí. Fakt doporučuji!
  • Jestli neumíte říkat ne, tak jako já, tak se to naučte.

XV003 Projekty na popularizaci přírodních věd

zápočet, 2 kredity

Magický předmět spočívající v zapojení se do nějaké aktivity popularizující přírodní vědy. Měla jsem ho zapsaný i loni. Letos jsem opět stála v čele organizace InterSoBa a zapojila jsem se taky do přípravy Poznej FI!, KSI, Ksíletu a K-SCUKu. :)

Nadšení na schůzce InterSoBa, kdy jsem poprvé na fakultě tiskla přes příkazovou řádku.

IB109 Návrh a implementace paralelních systémů

zkouška, 4 kredity, přednášející Barnát, zkouška napoprvé (C)

Pohodový předmět, který jsem si zapsala hlavně kvůli super přednášejícímu. :) Během semestru nebyla vyžadována žádná speciální aktivita, ve zkouškovém jsem napsal zkoušku a bylo. Přednášky byly zajímavé a vyplatilo se na ně chodit, člověk si uvědomí, že navrhovat ty paralelní věci není vůbec takový sranda jako ty sekvenční. :D

MB104 Diskrétní matematika

zkouška, 6 kreditů, přednášející Slovák, cvičící Bartoňová, zkouška napoprvé (C)

Asi nejpohodovější ze všech matematik. Hlavně, když se mi půl dne před zkouškou objevily dodatečné body za domácí úkol, takže jsem nakonec měla už jisté Éčko. Cvičící byla fakt super, sedne mi její styl výkladu, takže tu látku v pohodě chápu. Nejvíc jsem asi bojovala s numerickými chybami, na které byla většina příkladů dost náchylná. Vnitrosemestrálky byly vcelku jednoduché, až na Panákovy překlepy a chyby v zadání. Zkouška byla těžší, ale dalo se.
V průběhu semestru jsme dostávali nepovinné domácí úkoly za body, které mně nakonec pomohli k lepší známce. Obsahem až tak nesouvisely s probíranou látkou, ale byly fakt zajímavé na přemýšlení!
Do céčka mi chybělo 0,4 bodu, tak jsem zašla na konzultace. Panák byl opravdu milý a přilepšil mi právě díky tomu, že jsem řešila domácí úkoly. ;)

PB071 Principy nízkoúrovňového programování

zkouška, 6 kreditů, přednášející Švenda, cvičící Slabý, zkouška napoprvé (C)

Velmi náročný předmět a zároveň hodně přínosný předmět. Původně jsem si ho nechtěla zapisovat, protože jsem ho neměla povinný, ale kamarádi mě ukecali a nelituji. Domácí úkoly byly VELMI časově náročné a tekly u nich nervy. Zápočet byl brutální. Kahooty na přednáškách byly super a vůbec, na přednášky se vyplatilo chodit, kvůli odpovědníkům, které bývaly na cvičeních a daly se z nich získat i záporné body (což se mi naštěstí nepodařilo) - bodování je nastaveno tak, že se vyplatí odpovídat vážně jen na to, co víte, že víte. Stejný systém s body byl na vnitru, šla jsem pro jistotu na jistotu. Na zkoušku (a klidně i odpovědníky) doporučuji drill!

Když má přednášku zapálený Linuxák... :))

PB156 Počítačové sítě

zkouška, 4 kredity, přednášející Hladká, zkouška napoprvé (C)

Přednášky byly opravdu uspávající. Dají se stihnout ve zkouškovém za jeden den se zrychlením 2,4×. Zkouška je ve stejném stylu jako PB001: Úvod do IT - 12 otevřených otázek, napiš všechno a ještě víc. Učila jsem se na ni nejvíc ze všech a na učení jsem si vyhradila i dost času (5 dní, na můj styl zkouškového je to fakt hodně :D).

PV062 Organizace souborů

zkouška, 4 kredity, přednášející Staudek, zkouška napoprvé (C)

Choďte na přednášky, může se vám stává, že vás tam dojde dostatečně málo a přednáška bude zrušena a vy dostanete Céčko, aniž byste museli jít na zkoušku. (Na tu přednášku jsem bohužel došla o 10 minut později, kdy už tam nikdo nebyl, takže na zkoušce jsem byla.) Jinak jsou přednášky celkem zajímavé, stojí za to na ně chodit (rozhodně lepší než sítě). Zkouška bývá více méně vždy podobná, takže se vyplatí mrknout na otázky z loňských let, které jsou na fi.muny.cz.

PV083 Grafický design II

"zkouška", 4 kredity, přednášející K. Czikorová, (?)

Úkolem v GD dvojce je navrhnout logo a vytvořit k němu grafický manuál. Vytvářeli jsme všichni logo pro smyšlenou kavárnu s názvem "Patro" (název jsem vymyslela já, heč :D). Opět vznikly fakt super věci, já se do toho pustě opět ručně a namalovala jsem a následně zdigitalizovala to, co můžete vidět níže. Předmět je ukončen prezentací děl, která jsme dělali za poslední semestr v ateliérových předmětech - já měla jen design, takže jsem prezentovala jen toto logo. Tato prezentace je fakt pohodová, je u ní většinou nějaký externí profík, který poskytne odborný komentář. Prezentace zastupuje zkoušku, takže se není čím stresovat. :)
Logo undergroundové kavárny Patro.

PV219 Seminář webdesignu

kolokvium, 3 kredity, přednášející F. Tiršel

Při volbě seminárních skupin jsou na výběr tři - každá s jiným zaměřením. Já jsem si bohužel z časových důvodů vybrala tu, kterou jsem chtěla nejméně - realizace webu: technologie, programování. Pro získání kolokvia si musí každý připravit prezentaci na max. 15 minut, ve které představí nějaké téma, která si buď vymyslí sám nebo si vybere nějaké z nabídky. Moje téma bylo "Web accesibility", takže optimalizace webu tak, aby byl přístupný. To mě fakt bavilo a líbilo se mi, že jsem takovéto téma mohla mít i v této seminární skupině. Taky bylo super, že si přednášející dost potrpěl na způsobu prezentace, na který si potrpím i já. Ostatní prezentovali většinou o nějakých webových technologiích, chrlili spoustu cizích pojmů a já se moc nechytala, ale šlo to.
Další podmínkou pro získání kolokvia je prezence (mám pocit, že max. 2 neomluvené absence) a aktivita na hodinách - mít dotazy atp., ale to se moc nehrotilo.
Posledním požadavkem bylo vypracování projektu, který měl zabrat 13 hodin. Dělala jsem průzkum webových galerií, jednu jsem použila a opravila v ní nějaký drobný bug se zobrazením. Stačilo to a kolokvium jsem získala. :)

VV042 Historické proměny fotografie

zápočet, 2 kredity, přednášející Víšek

Kreditovka. Moc příjemné povídání o historickém vývoji fotografie, známých fotografech a fotografiích. Člověk tam prostě sedí, poslouchá a kochá se. :) Pro získání zápočtu je potřeba vypracovat seminární práci o vybraném fotografovi a nashromáždit jeho fotografie, které se pak promítají na hodinách.

p950 Tělesná výchova - Jóga

zápočet, 1 kredit, lektorka D. Raková

Druhý z mých povinných tělesných výchov. Jóga byla moc super. Přátelská k začátečníkům, ale otevřená obtížnějším verzím pro pokročilé. Pokaždé mi krásně vyčistila hlavu (měla jsem ji po cviku z céčka :D) a nabila energií. Doporučuji! ;)

Komentáře

  1. Správa počítačové sítě byla můj oblíbený předmět. Nevím proč. Připadal jsem si jako mimoň, ale vlastně už odjakživa vidím tak trochu "Matrix" nebo jak to říct. Prostě vím co a jak a zatímco ostatní nad tím dlouze přemýšlí, tak mi to tam automaticky skáče rovnou v praktické rovině. Jasně, zase jsem nepoužitelný v klasickém životě, takže se tu nechci chválit do nebes. :-D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat