Domácí marmeláda z myrobalánů

Že jste nikdy neslyšeli slovo myrobalán? Má to něco společného s banánem? Ani zdaleka.
Babička tomu vždycky říkala (chybně) špendlík, vy to možná znáte jako mirabelky. Já si dřív myslela, že je to jen jiné pojmenování pro to stejné ovoce - a není. Prý je v tom rozdíl: špendlíky jsou žluté, oválné a snadno oddělitelné od pecky; mirabelky jsou celkem velké, kulaté, žluté a taky jsou dobře od pecky, zato myrobalány mohou být jak žluté, tak červené, jsou menší, kulaté, nejdou od pecky a jsou kyselejší.
No kdo se v tom má vyznat, když všechny dohromady rostou vedle sebe. Kousek od domu jsem ale tento týden narazila na úplně obsypaný strom, jehož větve se pod zátěží červených kuliček prohýbají k zemi, takže lze na ně snadno dosáhnout. Trhala jsem a trhala a ovoce doma přeměnila na lehce kyselou marmeládu.
Zkusit vyrobit vlastní marmeládu jsem chtěla už nějaký ten pátek. Takto vím, že je v marmeládě jen poctivé ovoce a přiměřené množství cukru.

Chcete si udělat vlastní domácí marmeládu? Je to překvapivě jednoduché.
  • 1 kg vypeckovaných myrobalánů
  • 600 g cukru
  • 1 lžička skořice (volitelné)
  • zavařovací skleničky (dobře poslouží sbírka od oliv, okurek nebo kupovaných marmelád)
Ovoce vypeckujeme, smícháme v hrnci s cukrem a dle potřeby rozmixujeme tyčovým mixérem. Směs přivedeme k varu a mícháme. Vaříme 5 minut a odebíráme tvořící se pěnu. Sklenice pečlivě vymyjeme a vypaříme ve vodní lázni (otevřené je pokládáme do vody tak, aby dovnitř nenatekla voda). Ještě horkou hmotu nalijeme do skleniček, které uzavřeme a otočíme dnem vzhůru, dokud nevychladnou. Mňam!

Mix malého kulatého ovoce.

Usměvavý pomocník. :))

Vařící se kráska - pěnu sbíráme a dáváme bokem (je to mnňamka, ale marmeládu prý kazí).

Skleničky se po naplnění a zavíčkování mají otočit dnem vzhůru.

Komentáře

  1. Jestli mohu, doporučím vám svoji marmeládu / nebo želé/ z černého rybízu, který je velmi zdravý, a tím, že se nevaří, neničí s ani cenné látky, které černý rybíz obsahuje. Rozmixuji v poměru 1 : 1 očištěný a propláchnutý černý rybíz se stejným množstvím cukru krystal. Naleji do vysterilizovaných skleniček, navrch se může nalít slabá vrstvička rumu, aby nevznikala plíseň / ale nemusí/. Povážu potravinovou folií a dám do chladna, nejlépe do lednice. A je hotovo. Pikantní džem používám na hrubozrnné pečivo, ovesné lívanečky, do jogurtů nebo k vanilkovému pudinku, může se dát i do moučníků a dalšího, podle vaší fantazie. Je moc dobrý.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat