Domácí sirup z bezových květů

Sezóna bezu pomalu končí a já byla dneska natrhat květy na druhou letošní várku sirupu. Překvapilo mě, že je to vážně tak jednoduché a chutné (a taky močopudné). Bez roste všude kolem, tak neváhejte a taky to vyzkoušejte.


Budeme potřebovat:
  • bezové květy,
  • cukr,
  • kyselinu citrónovou (dá se koupit normálně v obchodě, je to podobný pytlíček jak prášek do pečiva).
A samozřejmě nějaké sklenice, ve kterých sirup uskladníme (třeba klidně skleničky od tatarky).


Při sbírání vybíráme květenství, která jsou spíše napůl rozvitá. Květenství jdou jednoduše odlomit, takže nůžky můžeme nechat doma.
Kvítky doma jemně propláchneme chladnou vodou. Potom je ponoříme do hrnce s vychladlou převařenou vodou a necháme alespoň 24 hodin namáčet. Druhý den výluh přecedíme přes sítko a látkový kapesník do hrnce, přidáme kyselinu citrónovou a zahřejeme na pokojovou teplotu. Postupně přidáváme a rozpouštíme cukr, dokud sirup není dostatečně sladký.
Sklenice pečlivě umyjeme a napaříme ve vodní lázni. Sirup do nich vláváme až po okraj.
Skladujeme na temném chladném místě (ideálně v lednici). Při podávání ředíme vodou podle chuti.

Komentáře