Domácí sirup z bezových květů
Sezóna bezu pomalu končí a já byla dneska natrhat květy na druhou letošní várku sirupu. Překvapilo mě, že je to vážně tak jednoduché a chutné (a taky močopudné). Bez roste všude kolem, tak neváhejte a taky to vyzkoušejte.
Budeme potřebovat:
Při sbírání vybíráme květenství, která jsou spíše napůl rozvitá. Květenství jdou jednoduše odlomit, takže nůžky můžeme nechat doma.
Kvítky doma jemně propláchneme chladnou vodou. Potom je ponoříme do hrnce s vychladlou převařenou vodou a necháme alespoň 24 hodin namáčet. Druhý den výluh přecedíme přes sítko a látkový kapesník do hrnce, přidáme kyselinu citrónovou a zahřejeme na pokojovou teplotu. Postupně přidáváme a rozpouštíme cukr, dokud sirup není dostatečně sladký.
Sklenice pečlivě umyjeme a napaříme ve vodní lázni. Sirup do nich vláváme až po okraj.
Skladujeme na temném chladném místě (ideálně v lednici). Při podávání ředíme vodou podle chuti.
Budeme potřebovat:
- bezové květy,
- cukr,
- kyselinu citrónovou (dá se koupit normálně v obchodě, je to podobný pytlíček jak prášek do pečiva).

Kvítky doma jemně propláchneme chladnou vodou. Potom je ponoříme do hrnce s vychladlou převařenou vodou a necháme alespoň 24 hodin namáčet. Druhý den výluh přecedíme přes sítko a látkový kapesník do hrnce, přidáme kyselinu citrónovou a zahřejeme na pokojovou teplotu. Postupně přidáváme a rozpouštíme cukr, dokud sirup není dostatečně sladký.
Sklenice pečlivě umyjeme a napaříme ve vodní lázni. Sirup do nich vláváme až po okraj.
Skladujeme na temném chladném místě (ideálně v lednici). Při podávání ředíme vodou podle chuti.
Komentáře
Okomentovat