Zapečená rýže se zeleninou a tofu
Jednoduchý recept, který nikdy nezklame. Zdravý, rychlý, levný. Většinu potřebných ingrediencí mám trvale ve spížce/mrazáku.
[~3 porce]
- 1 hrnek rýže (je fajn namixovat klasickou bílou s hnědou neloupanou),
- 1/2 uzeného tofu,
- 1/2 pytlíku mražené zeleniny (kukuřice + mrkev + hrášek),
- kari koření,
- olej,
- velká špetka soli,
- (nastrouhaný sýr na posypání),
- (kyselá okurka jako příloha)
Do hrnce nalijeme na dno trochu oleje, zažehneme pod ním plamen. Až bude olej rozpálený přidáme okapanou rýži a obalíme ji v oleji. Přidáme sůl, kari, tofu a zeleninu a vše pečlivě promícháme. Následně to celé zalijeme hrnkem a půl vody. Dále už nemícháme! Vaříme, dokud voda nevyvře (ke konci kontrolujeme opatrným rozhrábnutím rýže).
Po vyvření vody hrnec zaklopíme pokličkou, vypneme plamen a strčíme jej do rozehřáté trouby. Pečeme 10 minut. Po deseti minutách vypneme troubu a necháme rýži uvnitř dojít alespoň 20 minut.
Taky super. Syn nejí rýži, nevím proč, tak ho zkusím nalákat. Já mám rizoto ráda ve všech variantách. Výborné je s dušenými houbami, a pokud vám to nevadí, šmrnc mu dodá trochu slaniny na kostičky a česnek. K tomu případně nějaký zeleninový salát, mám ráda rajčatový s cibulí a balsamikem, nebo míchaný - ledový salát a do něj zelenina, která je momentálně na trhu, vinný ocet z Modeny a trochu slunečnicového nebo extra virgin olivového oleje, úplná lahůdka.
OdpovědětVymazat