Zapečená rýže se zeleninou a tofu

Jednoduchý recept, který nikdy nezklame. Zdravý, rychlý, levný. Většinu potřebných ingrediencí mám trvale ve spížce/mrazáku.

 [~3 porce]
  • 1 hrnek rýže (je fajn namixovat klasickou bílou s hnědou neloupanou),
  • 1/2 uzeného tofu,
  • 1/2 pytlíku mražené zeleniny (kukuřice + mrkev + hrášek),
  • kari koření,
  • olej,
  • velká špetka soli,
  • (nastrouhaný sýr na posypání),
  • (kyselá okurka jako příloha)
Rýži důkladně propláchneme v sítku vodou. Nejdříve studenou, pak horkou a pak opět studenou. Necháme pořádně okapat! Nakrájíme tofu na kostičky. Rozehřejeme toubu na maximum.
Do hrnce nalijeme na dno trochu oleje, zažehneme pod ním plamen. Až bude olej rozpálený přidáme okapanou rýži a obalíme ji v oleji. Přidáme sůl, kari, tofu a zeleninu a vše pečlivě promícháme. Následně to celé zalijeme hrnkem a půl vody. Dále už nemícháme! Vaříme, dokud voda nevyvře (ke konci kontrolujeme opatrným rozhrábnutím rýže).
Po vyvření vody hrnec zaklopíme pokličkou, vypneme plamen a strčíme jej do rozehřáté trouby. Pečeme 10 minut. Po deseti minutách vypneme troubu a necháme rýži uvnitř dojít alespoň 20 minut.

Komentáře

  1. Taky super. Syn nejí rýži, nevím proč, tak ho zkusím nalákat. Já mám rizoto ráda ve všech variantách. Výborné je s dušenými houbami, a pokud vám to nevadí, šmrnc mu dodá trochu slaniny na kostičky a česnek. K tomu případně nějaký zeleninový salát, mám ráda rajčatový s cibulí a balsamikem, nebo míchaný - ledový salát a do něj zelenina, která je momentálně na trhu, vinný ocet z Modeny a trochu slunečnicového nebo extra virgin olivového oleje, úplná lahůdka.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat