Čokoládový dort s broskvemi

Pracný dort, ale za tu námahu stojí. Posledně jsem ho dělala Heňovi k narozeninám. Když použijete agar místo želatiny, bude jedna vhodný i pro vegetariány a taky do něj půjdou zapíchnout svíčky, protože agar (aspoň ten, co jsem koupila) víc ztuhne.

  • půlené broskve v plechovce,
  • 6 vajec,
  • 150 g čokolády na vaření,
  • 150 g cukru moučka,
  • 25 g kakaa,
  • 1 smetana ke šlehání,
  • ztužovač šlehačky,
  • agar  (vege verze želatiny)
Troubu předehřejeme na 180 °C. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Vajíčka rozdělíme na žloutky, které dáme do větší mísy. Z bílků vyšleháme sníh. Ve větší míse rozmixujeme žloutky s cukrem, potom přidáme kakao (opatrně - práší!) a rozpuštěnou čokoládu. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Hotové těsto vlijeme do kulaté formy, která má vespod pečící papír.
Upečený korpus necháme vychladnout. Ušleháme smetanu se ztužovačem a výslednou šlehačkou potřeme korpus. Dáme do ledničky ztuhnout.
Broskve nakrájíme na tenké plátky. A připravíme agar podle návodu na obalu, necháme lehce vychladnout ale ne ztuhnout! Dort poklademe broskvemi, zalijeme agarem a dáme ztuhnout do ledničky.

Komentáře