Jak přežít další distanční semestr

Tak je to tu. Moje naděje se nenaplnily a další semestr se na fakultu zase nepodívám. Co vám mám povídat, nejsem z toho vůbec nadšená. Tu školu mám ráda především kvůli lidem a takto se s nimi nemůžu potkávat. Myslím, že je ale důležité chovat se zodpovědně, nainstalovat i eRoušku a zatnout zuby.

Sama jsem ke konci minulého semestru už trochu propadala zoufalství. Takže teď sepisuji tento článek s několika tipy, které vám ostatním mohou distanční semestr aspoň trochu ulehčit. Jestli máte nějaké vlastní osvědčené postupy, určitě se o ně podělte do komentářů.

Jsme v tom spolu.

1. Zapište si vhodné předměty

Slohovka místo tělocviku? Ani náhodou. Tělocvik na MU je super věc, je zdarma a můžete si vybrat to, co vás baví. Nenechte si to překazit tím, že si jej zapíšete teď a místo pohybu budete dřepět u počítače a psát o daném sportu slohovku. Je jedno, kdy si tělocvik zapíšete, tak proč to neodložit až na další (prezenční) semestr, kdy vám to dá mnohem víc?

To stejné platí pro další předměty. Například PV206 Communication and soft skills (předmět, který učím) je hlavně o sociální interakci. Většina studentů z něj odnáší to, že konečně poznali svoje spolužáky. Nenechte se připravit o tuto skvělou příležitost. Ač se snažíme, aby online náhrada byla co nejpřínosnější, stejně dobré to nikdy nebude.

Naopak předměty, co mají jen přednášky jsou super (pokud se zvládnete dokopat k průběžnému učení). Ještě víc bych doporučila v následujícím semestru zapisovat projektové předměty, které máte mít v týmu. Když se vám podaří najít dobrý tým, naplánujte si pravidelné online videohovory. Vyhraďte si i čas na jen tak pokec a tento přístup vám snad aspoň trochu nahradí osobní kontakt.

2. Kontaktujte své spolužáky

Chcete vědět, kdo má zapsaný stejný předmět jako vy? Zveřejněte se!
Chcete vědět, kdo studuje stejný program? Mrkněte na seznam spolužáků!

3. Komunikujte s učitelem

Učitel jen zveřejnil přednášky a nic víc? Mrkněte na ně a napište mu dotazy. Pište do diskuzního fóra nebo jiných kanálů, které jsou k dispozici v daném předmětu.

4. Problém? Ozvěte se!

Vyučující nekomunikuje? Jsou v předmětu nastavená nerealistická očekávání? Něco není fér? Napište vyučujícímu, garantovi předmětu, proděkanovi pro studium, studentským zástupcům v akademickém senátu na mail skas@fi.muni.cz nebo využijte poradenské služby MU. Pomůžeme, vyřešíme, nenecháme vás v tom. Fakt!

5. Dodržujte rozvrh

Nenechte všechno na zkouškové. Zkuste jet normálně podle rozvrhu. Dívejte se průběžně na přednášky. Mně se třeba osvědčilo vstávat brzo (když nemáte večer žádné akce, tak to jde mnohem líp) a všechno stihnout ještě ráno. Zaveďte si pravidelnou denní rutinu, prý je to dobré na psychiku.

6. Měňte místo

Pokud máte víc místností, kde se můžete učit, tak hurá do toho. I druhá strana gauče se počítá. My jsme si na jaře postavili v bytě stan, který přidal další „místnost“, kde se dalo existovat.

Komentáře

  1. Ahoj! Čítam na podporu psychickej pohody, som rada, že nie som jediná, koho táto forma štúdia privádza do šialenstva. :) Zaujal ma predmet, ktorý vyučuješ Communication and soft skills, hľadala som podľa kódu, ktorý si uviedla - PV207, čo ma doviedlo k úplne inému predmetu, pravdepodobne preklep a chcela si napísať PV206. Veľa šťastia prajem v tomto pochmúrnom období!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, díky za komentář. Předmět má kód samozřejmě PV206, mně se ty dva kódy pořád pletou. V textu jsem to opravila. :)

      Vymazat

Okomentovat